Ajuntament de Granollers

mundo-unido1Quan una persona o persones decideixen fer un voluntariat i conèixer altres països i la seva forma de viure existeixen diferents opcions, per aquest motiu us expliquem breument les diferències entre elles:

Camps de treball

Són activitats on paticipen persones normalment de diversos països i cultures i on es fa un servei a la comunitat. Aquest treball desinteressat es pot desenvolupar en diferents àrees geogràfiques i temàtiques: pot servir per ajudar a altres persones, per protegir la natura, per restaurar edificacions d'interès, entre d'altres. Els i les participants s'allotgen en tendes de campanya, una casa o d'una altra mena d'instal•lació habilitatda expressament per a l'ocasió.

Estades o rutes solidàries

Les rutes o estades solidàries són activitats amb un gran component solidari. Normalment es duen a terme en països en vies de desenvolupament. Pretenen donar a conèixer la realitat social de diferents països, a més de visitar les organitzacions locals que hi treballen i que es dediquen al desenvolupament, als drets humans i a la justícia social. Aquestes rutes poden aparèixer sota múltiples noms: camps de solidaritat, brigades de cooperació, viatges de turisme solidari o responsable, entre d'altres. Sovint s'aconstumen durant la estància a fer activitats de proximitat amb la població local d'aquell país. Sovint hi ha una formació prèvia al viatge.

Intercanvis

Promouen el fet de conèixer gent d'altres països, però en aquest cas no hi ha una acció de voluntariat, sinó més aviat és una nova forma de viatjar i conviure amb joves de l'estranger. N'hi ha de tota mena i tot l'any. Alguns d'aquests intercanvis afavoreixen a conèixer la cultura d'altres països i permeten submergir-se en una altra cultura, aprendre un idioma i conèixer nous costums. N'organitzen les institucions públiques, algunes associacions i entitats diverses.

Voluntariat a l'estranger

Vols conèixer països diferents, viure una experiència d'intercanvi cultural i, alhora, fer una tasca solidària? La Unió Europea, per mitjà del Servei Voluntari Europeu, t'ho posa a l'abast. Consisteix en la possibiltiat de marxar en algun país de la Unió Europea per col•laborar en algun projecte concret de forma no lucrativa i no remunerada, d'importància per la col•lectivitat i d'una durada limitada (màxim 12 mesos). El voluntari o voluntària té cobert l'allotjament en règim de pensió completa, assistència d'un tutor o tutora i diners. L'SVE està basat en una associació i una responsabilitat compartida entre la persona voluntària, l'organització que l'envia i la que l'acull. Des del 2007 es poden realitzar un SVE en grup.

Més info a través d'aquest enllaç.

Cooperació al desenvolupament

És la realització d'un projecte de cooperació sobre el terreny (en els països que tenen alguna necessitat). Aquí cal tenir un coneixement de l'idioma oficial del país on es va, tenir disponibilitat d'un mínim de temps (almenys 3 mesos) i coneixements específics que siguin d'utilitat en el projecte. La cooperació potser remunerada o voluntària.

Notícies de Voluntariat

Vols fer de voluntari o voluntària?

10 Gen 2022 | Secció: Voluntariat

Primer de tot, pensa en que et mou a ser voluntari o voluntària, quina disponibilitat tens, quant de temps vols dedicar-hi, i finalment quines són les associacions i iniciatives d'acció...

Seguir llegint...

Camps de treball

10 Gen 2022 | Secció: Voluntariat

Els camps de treball són organitzats per entitats i associacions juvenils, amb el suport de la Direcció General de Joventut. Combinen el lleure amb el servei a la comunitat, bé...

Seguir llegint...

Voluntariat a Granollers

10 Gen 2022 | Secció: Voluntariat

Sovint darrere el concepte de voluntariat ens imaginem joves que viatgen a l'altra punta del món per col·laborar i participar en altres països. Però no hem d'oblidar que dins del...

Seguir llegint...